Kimagasló
mennyiségű gombaölőszert mért egy független laboratórium egy
Magyarországi fejessaláta-mintában. A szúrópróbaszerűen
bevizsgáltatott fejessaláták egyikében a ditio-karbamátok
megengedett értékének 32-szeresét találták. Ezen anyag több
bomlásterméke fokozottan rákkeltő. Zöldségekben és
gyümölcsökben 1-5 mg/kg az a maximális ditio-karbamát-mennyiség,
amelyet egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatunk. Előfordul
olyan salátaminta amelyben 92 mg/kg-os értéket mérnek, de olyan
kirívó eset is, a fent említett, amikor egy fejessaláta-minta 159
mg/kg mennyiséget tartalmazott. Az Európai Unió vonatkozó
jogszabályai a ditio-karbamátok elfogadható napi felvételét
saláták esetében 0,03 mg/kg-ban szabták meg. További gondot
jelent, hogy ezeket a vegyszereket a termelők minden különösebb
engedély vagy ellenőrzés nélkül vásárolhatják, és őket
senki nem tájékoztatja ezen anyagok veszélyességéről – ami
már az államok felelősségét veti fel. Akkor inkább ne is
fogyasszunk zöldséget ?!
A
megoldás: tisztítsuk meg hatékonyan zöldségeinket és
gyümölcseinket természetes tisztítószerrel!
A
zöldségek és gyümölcsök vegyszermentesítésére azért kell
nagy hangsúlyt fektetni, mert
a
szervezetet méreganyagokkal terhelik. ezek a vegyszerek számos
betegség okozói, vagy hozzájárulnak kórképek kialakulásához.
Nagyon
fontos azonban, hogy a megfelelő szerrel fertőtlenítsük
zöldségeinket és gyümölcseinket. Ha lehet, a szer legyen növényi
alapanyagú, hisz’ mit sem érünk egy másik vegyszerrel a
zöldség- és gyümölcsmosás során, ha aztán az kerül be a
szervezetünkbe a lemosott permetezőszerek helyett.
Javasolom
a növényi peroxidok használatát, melyek baktérium- és gombaölő
hatásúak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése