2012. március 14., szerda

Mérgező vegyszerek salátáinkban

Kimagasló mennyiségű gombaölőszert mért egy független laboratórium egy Magyarországi fejessaláta-mintában. A szúrópróbaszerűen bevizsgáltatott fejessaláták egyikében a ditio-karbamátok megengedett értékének 32-szeresét találták. Ezen anyag több bomlásterméke fokozottan rákkeltő. Zöldségekben és gyümölcsökben 1-5 mg/kg az a maximális ditio-karbamát-mennyiség, amelyet egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatunk. Előfordul olyan salátaminta amelyben 92 mg/kg-os értéket mérnek, de olyan kirívó eset is, a fent említett, amikor egy fejessaláta-minta 159 mg/kg mennyiséget tartalmazott. Az Európai Unió vonatkozó jogszabályai a ditio-karbamátok elfogadható napi felvételét saláták esetében 0,03 mg/kg-ban szabták meg. További gondot jelent, hogy ezeket a vegyszereket a termelők minden különösebb engedély vagy ellenőrzés nélkül vásárolhatják, és őket senki nem tájékoztatja ezen anyagok veszélyességéről – ami már az államok felelősségét veti fel. Akkor inkább ne is fogyasszunk zöldséget ?!
A megoldás: tisztítsuk meg hatékonyan zöldségeinket és gyümölcseinket természetes tisztítószerrel!
A zöldségek és gyümölcsök vegyszermentesítésére azért kell nagy hangsúlyt fektetni, mert
  • a permetezőszerek,
  • a tartósítás-érlelés céljából használt vegyszerbevontatok és
  • a légszennyező anyagok
a szervezetet méreganyagokkal terhelik. ezek a vegyszerek számos betegség okozói, vagy hozzájárulnak kórképek kialakulásához.
Nagyon fontos azonban, hogy a megfelelő szerrel fertőtlenítsük zöldségeinket és gyümölcseinket. Ha lehet, a szer legyen növényi alapanyagú, hisz’ mit sem érünk egy másik vegyszerrel a zöldség- és gyümölcsmosás során, ha aztán az kerül be a szervezetünkbe a lemosott permetezőszerek helyett.
Javasolom a növényi peroxidok használatát, melyek baktérium- és gombaölő hatásúak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése